שבת, אפריל 27, 2024
מעניין לדעת

14 הרגלים שבגללם אתם עייפים כל הזמן

מרגישים חסרי אנרגיה? מסתבר שחוסר שינה הוא לא ההסבר היחיד לעייפות שלא נגמרת. שורה של דברים יכולים "לשתות" את האנרגיה שלכם. הבשורה הטובה: יש מה לעשות בנידון. הנה 14 דפוסי ההתנהגות הכי מעייפים שיש:

Credit: Pixabay

1. אתם מוותרים על פעילות גופנית כשאתם עייפים

אם חשבתם שאתם חוסכים אנרגיה כשאתם נחים במקום לצאת לסיבוב ריצה – טעיתם. מחקר שנעשה באוניברסיטת ג'ורג'יה שבארה"ב גילה שאנשים בריאים אבל לא ממש פעילים, שהחלו להתעמל שלוש פעמים בשבוע במשך 20 דקות בלבד, דיווחו לאחר שישה שבועות שהם מרגישים הרבה פחות עייפים ויותר נמרצים.

2. אתם לא שותים מספיק

מסתבר שלהתייבשות – אפילו ממש קלה – יש השפעה גדולה על הגוף. ירידה של אפילו 2% מנפח המים בגוף משפיעה מיד על הדם, והוא הופך להיות קצת יותר סמיך. במצב כזה, ללב הרבה יותר קשה להזרים את הדם ביעילות לכל הגוף, וחומרי הזנה חיוניים שנמצאים בדם לא מגיעים בכמות מספקת לרקמות – כולל לשרירים. שתו מים.

Credit: Pixabay

3. אתם לא צורכים מספיק ברזל

מחסור בברזל יכול להוביל למצב שנקרא אנמיה, שאחת התופעות שלו היא שהדם שלנו מסוגל לשאת פחות חמצן אל הרקמות החיוניות. מזונות עשירים בברזל, למשל, הם בשר בקר, ירקות ירוקים, אגוזים, ביצים, שעועית – ואפילו טופו. כמובן שאם אתם סובלים ממחסור בברזל במשך תקופה ארוכה כדאי להתייעץ עם רופא.

4. אתם פרפקציוניסטים

מכירים את זה שאתם לא מסוגלים לוותר עד שהכל מושלם? שאתם עושים שמיניות באוויר ופליק-פלאק לאחור כדי לעבור מ-99 ל-100? אם עניתם כן – ייתכן מאוד שזו הסיבה שאתם עייפים כל כך. מעבר למאמץ המעייף שפרפקציוניסטים משקיעים, תכונה נוספת שלהם היא שהם לא מרגישים תחושת סיפוק כמעט אף פעם, כי הם מציבים לעצמם יעדים לא הגיוניים. תנו לעצמכם קצת קרדיט ותורידו את הרף – אולי תרגישו פחות מותשים.

5. אתם עושים הר מכל עכבר

אנשים שתמיד מצפים לרע מכל (למשל, משוכנעים שהבוס עומד לפטר אותם רק כי הוא הרים טלפון) מתאפיינים גם בעייפות כרונית. הסיבה היא שפסימיסטים משקיעים המון אנרגיה מנטלית בתחזוק הדאגות שלהם. לא תמיד זה קל להפסיק לדאוג פשוט כי מחליטים, אבל מאמצים בכיוון בטוח ישתלמו לכם.

6. אתם לא אוכלים ארוחת בוקר

האוכל הוא הדלק של הגוף. בזמן השינה, הגוף מייצר אנרגיה מארוחת הערב שאכלתם, ועד הבוקר כבר אין דלק במיכל. אם תוותרו גם על ארוחת הבוקר – רוב הסיכויים שתרגישו עייפים בהמשך.

Credit: Pixabay

7. אתם אוכלים מלא ג'אנק פוד

במזון מהיר, למרות מה שהחברות טוענות, יש כמות גדולה מאוד של סוכר ופחמימות פשוטות (שלא לדבר על מלח, שומן ושאר חומרים לא בריאים). למאכלים כאלה יש "אינדקס גליקמי" גבוה – מדד שמאפשר לדעת כמה האוכל משפיע על עליית ריכוז הסוכר בדם. כשהסוכר בדם עולה בחדות,הוא גם נופל בחדות, ואז מרגישים עייפים ולא מרוכזים.

8. אתם לא מצליחים להגיד "לא"

אם אתם עסוקים כל הזמן בלרצות אנשים, בסופו של דבר תגלו שרשימת המטלות שלכם נהייתה עצומה ומתישה, ושאתם מתמלאים בסיפוק רק בהתאם למה שאחרים מרגישים.

9. אתם מבולגנים

מחקר שנעשה באוניברסיטת פרינסטון בארה"ב טוען שסביבת עבודה לא מסודרת גורמת לעומס-יתר על המוח ולחוסר יכולת להתרכז. בסופו של דבר, הכמות הגדולה של המידע שהמוח צריך לעבד בגלל הסביבה המבולגנת גורמת לעייפות לתשישות. נסו את זה כבר היום – סדרו קצת.

10. אתם עובדים כשאתם בחופשה

אנשים שלא מסוגלים "לשחרר" הם עייפים יותר, נקודה. מי ששוכב ליד הבריכה ובמקום ליהנות עונה למיילים – שלא יתפלא שלא הצליח "לטעון מצברים" בחופש. הפתרון הכי פשוט הוא להשאיר את הסמארטפון רחוק מהישג-יד ולהקדיש את החופשה רק לעצמכם. מנוחה זה דבר חשוב מאוד.

11. אתם שותים כמות קטנה של אלכוהול לפני השינה יותר מדי פעמים

לפעמים זה נחמד להוסיף כוס של יין או בירה לארוחת ערב ולשקוע לשינה נעימה. מסתבר שאם הופכים את המנהג הזה להרגל, הוא יכול לחזור אליכם כמו בומרנג: לאלכוהול, גם לכמויות קטנות יחסית, יש השפעות שליליות על מחזורי השינה, ואתם ישנים שינה פחות איכותית.

12. אתם משתמשים בסמארטפון במיטה

מי לא אוהב לגלוש קצת לפני השינה? מסתבר שיש גם להרגל הזה השלכות לא נעימות. האור החזק שמוקרן ממסך הסמארטפון גורם לעיכוב בהפרשה של הורמון חשוב בשם מלטונין, שאחראי על מחזורי השינה שלנו. נסו להניח בצד את כל המכשירים האלקטרוניים שעה או שעתיים לפני שאתם נכנסים למיטה – זה ישתלם לכם.

13. אתם שורדים את היום על קפה

מחקרים מראים שלשלוש כוסות קפה ביום יש אפקט חיובי על הגוף – אבל לכמות גדולה יותר יש דווקא השפעה הפוכה. קפאין גורם לשינוי של מחזורי הערות והשינה, אפילו אם צרכנו אותו שש שעות לפני ההירדמות, מה שמוביל לעייפות. נסו לוותר על הקפה לקראת שעות אחר הצהריים.

Credit: Pixabay

14. אתם נשארים ערים עד מאוחר בסופ"ש

אם בסוף השבוע אתם נהנים לבלות עד מאוחר או פשוט לצפות בטלוויזיה עד השעות הקטנות, מאוד יכול להיות שאתם משלמים על זה בריבית. אנשים שקמים מאוחר בסוף השבוע נוטים גם ללכת לישון מאוחר כשלמחרת יש עבודה או לימודים – מה שמוביל לעייפות מצטברת לאורך השבוע. אם זהו הרגל שאתם לא מסוגלים להתגבר עליו, נסו למצוא את הזמן לשינה קצרה של 20 דקות במהלך היום.