יום חמישי, אפריל 25, 2024
מעניין לדעת

מעניין לדעת: פלא האגם הוורוד

שיעורי גאוגרפיה מלמדים אותנו שמאגרי מים מסומנים בצבע כחול במפה, אבל הטבע כמו הטבע אוהב לאתגר אותנו עם תופעות יוצאות דופן ממש כמו אגם הילייר שבמערב אוסטרליה.

אורכו של האגם כ-600 מטרים וחיים בו מיני דגים מגוונים, אך לא הגודל ולא הדגים זה מה שידהים אתכם. אגם הילייר יגרום לכם לשפשף את העיניים למראה צבעו הורוד. כן שמעתם נכון – ורוד. יתרה על כך, הוא שוכן ממש ליד האוקיינוס השקט ולכן אם צופים בו מלמעלה, הניגוד הזה בין הורוד הרך של האגם לכחול העמוק של האוקיינוס מדובר במחזה באמת מרהיב.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mitchell Clarke || Australia (@mkz.imagery) on

הסיבה לצבע הייחודי הזה עדיין לא קיבלה הסבר מדעי חד משמעי. ישנן שתי סברות לצבע שעולות על ידי חוקרים. האחת טוענת שיש קשר לנוכחות של אצה מסוג דונליאלה סלינה. דונליאלה היא יצור חד תאי המסוגל להתקיים בתנאים קיצוניים של חום ומליחות. כהתמודדות עם תנאי הסביבה הקשים מייצר תא הדונליאלה חומרים המסייעים לו לשרוד ובעקבות הסביבה המלוחה של האגם, הדונליאלה מפרישה חומר עשיר בפיגמנט.

סיבה אפשרית נוספת היא הנוכחות של חיידקים מסויימים שנקראים חיידקים הלופיליים. תגובה כימית בין המלח לסודיום ביקרבונט, שנמצא גם הוא במים, עלולה גם היא ליצור את הצבע המיוחד של המים.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SECRET MAG (@secretmagoff) on

אגם הילייר התגלה לראשונה ב- 1802 על ידי הנווט והקרטוגרף מת'יו פלינדרס שלקח דגימות מהאגם וכתב על כך ביומנו. כפי שכבר ציינו אגם הילייר הוא די קטן, אורכו 600 מטרים ורוחבו לא עולה על 250 מטרים. הוא מוקף אקליפטוסים והאוקיינוס נמצא מצפון לו. הצבע הורוד פחות מורגש אם מתסכלים עליו ב"גובה עיניים" אבל הוא מאוד בולט ממבט על. עם זאת, בניגוד לאגמים ורודים אחרים (שקיימים כאלה בודדים ברחבי העולם), מימיו עדיין בצבע ורוד מובהק גם כאשר מוציאים אותם מהאגם ושמים אותם בכוס לדוגמא. הייתה תקופה שהפיקו מלח מהאגם אך כיום הוא מנוצל למטרות תיירות בלבד. אם תהיתם, המים הורודים ואצת הדונליאלה ידידותיים לאדם והשחיה בו בטוחה ומהנה.

אם בא לכם לוותר או לחפש במפות – הקורדינטות של האגם : 34°5′45″S 123°12′10″E