Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
12

למה לא כדאי לכם לאכול שלג?

בינינו, מי לא אוהב שלג? ומי מאיתנו לא טעם אותו? רגע לפני שאתם עושים את זה בסופה הקרובה - כדאי שתקראו את זה

באנגלית יש אמרה: אל תאכלו שלג צהוב (כי אם הוא צהוב, כנראה שמישהו השתין עליו). וגם אנחנו פעם בשנה זוכים ל"שלג" בארץ. זה לא בדיוק השלג של ניו יורק, או של האלפים, אבל זה נחמד שאין פתאום אוטובסים, ואפשר להתקשר לבוס בתירוצים שאין לכם איך להגיע לעבודה. מה שאנחנו באים להגיד לכם בכתבה הזאת זה אל תאכלו שלג בכלל, לא רק שלג צהוב.

article-2260223-16DB217F000005DC-348_964x642

מחקר חדש שפורסם במגזין Environmental Science: Processes & Impacts (סביבה מדעית: תהליכים והשפעות), אומר ששלג משמש כמצבור מצוין לרעלים שיש באוויר (לרוב גזים שפולטות מכוניות), לכן לאכול שלג בחוץ זה כמו לאכול ארטיק. בטעם זיהום אוויר. כיף.

זיהום אוויר הוא רוצח שקט. כמה שקט? כנראה שלא שמעתם לאחרונה על מישהו שמת מזיהום אוויר, נכון? זה לא בגלל שזה לא קורה. למרות שלא שמעתם על זה בכל שנה מתים בעולם 3.3 מיליון איש כתוצאה משאיפת אוויר מזוהם. בסין לדוגמא, 1.4 מיליון איש מתים בכל שנה (!!!) כתוצאה משאיפת אוויר מזוהם. נתונים מדויקים לגבי מוות אחרי אכילת שלג מזוהם טרם פורסמו, אבל בואו נודה שזה לא נשמע כל כך מפתה כבר. במהלך השנה הקרובה ישחרר האו"ם דו"ח מפורט על זיהומי אוויר ברחבי העולם, וכבר עכשיו המצב הוכרז על ידם כ"מקרה חירום בריאותי ציבורי".

falling_snow_effect

בזמן שאתם ישנים, כמה מדענים מאוניברסיטת מקגיל במונטריאול, בקנדה, לא נרגעים וחוקרים בכל הכוח את היכולת של שלג לספוג זיהום אוויר. למה זה חשוב? כי מחקרים מהסוג הזה מלמדים אותנו כמה מזהמים נשארים, איפה הם נשארים, וכמה הם יכולים לפגוע בנו. במהלך המחקר נלקחו כמויות ומצבי "ירידת שלג" שונים, מזהמי אוויר שונים (בנזין, פחמן, אתנול, תאולין ועוד הרבה חומרים עם שמות מלחיצים), ובדקו מה באמת נשאר בשלג, מה נשאר באוויר, ואיזה מזהמים בדיוק מגיעים לאיפה. החוקרים מצאו כי רק אחרי שעת חשיפה אחת, רמות הזיהום בשלג עלו בצורה דרסטית, ושחלקיקי רעלים נלכדו בשלג, או שהתערבבו עם מים (למעשה עם שלג מומס).

shutterstock_109857935_0

פתיתי השלג באים בצורות גאומטריות המשתרעות במרחב באמצעות ״חודים״ (כמו הפרקטל המשולש המפורסם). מה שאומר שבין פתית שלג אחד לשכניו הצמודים מתקיים רווח מרחבי לא קטן, המסוגל להכיל בתוכו מולקולות של חומרים אחרים ואף מולקולות גדולות כמו אלו המרכיבות נגיפים.
מה שאומר לנו למעשה, ששלג = ארטיק זיהום אוויר.

מה קורה אחרי שהשלג נמס לגמרי שאלתם? או שהזיהום נשאר בו, ועכשיו הוא פשוט זיהום נוזלי, או שהוא מתאדה וחוזר לאוויר, לתת לנו להיחנק. אבל זה כבר לכתבה אחרת…

תודה למדע גדול בקטנה

תגובות

תגובות